Nedelja, Maj 29, 2011

Handsfree vožnja sa BMW-om 330i (Video)

 
Nekoliko odabranih novinara je bilo pozvano na stazu Laguna Seca da bi isprobali BMW 330i u ulozi trenera na stazi. Možda ćete se setiti ovog automobila ako ste pratili popularnu britansku emisiju Top Gear, kada Jeremy Clarkson proživljava svoje najveće strahove prilikom vožnje.
Baš kao što je IBM napravio kompjutere koji mogu da nadmaše ljude u šahu, BMW je napravio auto koji može pobediti prolazno vreme. OK, najbolji vozači još uvek mogu pobediti ovaj automobil, ali u dogledno vreme bi i to moglo da se promeni. 
Ubrzanje, kočenje i upravljanje, sve je kontrolisano od strane kompjutera. Eventualno su ruke "vozača" pozicionirane u blizini upravljača u slučaju da kompjuter iznenadi, ali pošto je više od 19.000 kilometara testiranja iza ovog automobila, nema straha. U prilog tome ide i informacija da je ovaj automobil već prošao obimna testiranja na Hockenheimu i Nordschleifeu. 
Automobil koristi kombinaciju informacija koje dobija iz GPS-a, pratećih repetitora, on-board kamera, senzora, a sve u svrhu obuke vozača kako bi im se prezentovala idealna linija na stazi. Vozač nakon toga može da isproba da sam prođe stazu, a kasnije da podatke prebaci na kompjuter i uporedi sa idealnom linijom i vidi odstupanja, odnosno da vidi gde je najviše grešio. Koliko je usavršen ovaj automobil govori i činjenica da automobil koji ih je pratio, a radilo se o jačem modelu 335i, nikako nije mogao da se približi, a kamoli da prestigne ovaj automobil. Pre same prezentacije na stazi Laguna Seca, pala je kiša, međutim ovaj sistem koristi informacije koje dobija putem senzora i prilagođava vožnju u skladu sa uslovima na stazi.
Sigurno se pitate šta je sledeće? Inženjeri nadograđuju sistem koji će biti u mogućnosti da snimi sve neravnine i površinske nepravilnosti oko staze kako bi automobil bio još precizniji i tačniji.
 
 

Download BMW in Ovi Store now.

[Odgovori]

Zaista lepo ali i skupo

Comment by Kupus (05/29/2011 18:26)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me