Mini fabrika Oxford obeležila 100. rođendan

Možda se mnogi sada i ne sećaju ali je u prošlosti Velika Britanijam bila druga najveća automobilska industrija u svetu. Nešto od tog nasleđa je isplivalo ovog meseca kako je jedna od preostalih fabrika iz tog doba, koja je i uzdigla britansku industriju, obeležila svoj 100. rođendan.
Taj proizvodni pogon, danas imena MINI fabrika Oxford a starijima poznatija kao British Motor Corporation Cowley fabrika, sada proizvodi do 900 MINI vozila dnevno.
U njoj se sklapa trovratni MINI hatchback, kabriolet, produženi Clubman, dvosedi Coupe i Roadster modeli, kao i razne performantne Cooper verzije. Countryman crossover se proizvodi u Austriji.
Kako je specifičnost svakog britanskog proizvođača automobila da se veže za određeni region ili grad u Velikoj Britaniji, tako je Oxford oduvek bio dom MINI brenda, iako su se u njegovim pogonima tokom vremena sklapali mnogi drugi brendovi, poput MG, Wolseley, Austin, Vanren Plan, Triumph, pa čak i Honda modela. Danas je ona potpuno “MINI”.
Fabrika je sagrađena 1913. godine i prvo je počela sa sklapanjem Morris Minor modele. Od tada je prošla kroz mnoge faze vlasništva, od Jaguara, Leylanda, British Aerospace i Rovera.
Sada je u potpunom vlasništvu BMW-a i zapošljava nekih 3.700 radnika, daleko manje od nekadašnjih 28.000 radnika zaposlenih tokom 60-ih. Do danas je sklopljeno ukupno 2,25 miliona MINIja, doprinoseći ukupnoj brojci od 11,65 miliona automobila koji su proteklih 100 godina napustili Oxford proizvodne pogone.

Izvor: Vrelegume.rs

Download BMW in Ovi Store now.

EVO video: Mini JCW GP vs Audi A1 quattro vs Ford Focus RS500 vs Megane R26.R

Download BMW in Ovi Store now.

VIDEO: MINI Countryman Alpine Art Car

Download BMW in Ovi Store now.

MINI na 83. međunarodnom sajmu automobila u Ženevi

Strast za zabavom u vožnji, raznolika ponuda modela i širok asortiman opcija po kojima je MINI poznat su centar pažnje štanda britanskog brenda na ovogodišnjem međunarodnom sajmu automobila u Ženevi. Kao deo postavke, posetioci će imati priliku da vide i nove modele MINI Clubman Bond Street i MINI Cooper Works Paceman.

Jedinstveni MINI Clubman Bond Street.
Jedna od osnova globalne popularnosti MINI automobila je izuzetno širok izbor opreme i dodataka koji pretvaraju svaki automobil u potpuno jedinstvenu pojavu u koju se vlasnici jednostavno zaljubljuju.
Novi primerak ovog trenda je MINI Clubman Bond Street, koji će u Ženevi doživeti svetsku premijeru.
Ekskluzivni dizajn i oprema čine ovaj automobil savršenim ambasadorom britanskog načina života. Njegova ponoćno crna farba, krov, ogledala i linije u boji šampanjca, uspešno naglašavaju dinamične crte MINI Clubman automobila.

Sportska vožnja na svakom terenu, jedan jedini – MINI Cooper Works Paceman
Elitna grupa John Cooper Works modela je bogatija za novog člana. Sa svojom aerodinamičnom karoserijom, spuštenim sportskim vešanjem i felnama od 18 inča, MINI John Cooper Works Paceman deluje impozantno i pre nego što se motor pokrene.
Četvorocilindrični motor sa direktnim ubrizgavanjem od čak 218 konjskih snaga šalje svoju snagu kroz šestostepeni manuelni menjač. MINI John Cooper Works Paceman je drugi model, nakon MINI John Cooper Works Contryman-a, koji je standardno opremnjen sa ALL4 sistemom pogona na sva četiri točka. To omogućava da se snaga motora pretvara u zabavnu vožnju, kako po putu, tako i po grubom terenu. Kontrolna elektronika ALL4 sistema je integrisana u sistem za dinamičku kontrolu i omogućava da se raspored snage motora vrlo brzo i precizno prilagođava situaciji. To daje ovom automobilu neverovatnu kontrolu i prijanjanje na rastresitom terenu kao i ekstremne sportske performanse u krivinama.
PR Delta Motors

Download BMW in Ovi Store now.

VIDEO: Promocija MINI Pacemana na Kopaoniku

Download BMW in Ovi Store now.

MINI Paceman predstavljen na Kopaoniku

Kompanija Delta Motors večeras je na platou ispred Hotela „Grand“ na Kopaoniku predstavila MINI Paceman, novi automobil iz serije MINI. Dugo očekivani sedmi model popularnog britanskog brenda automobila promovisan je spektakularnom projekcijom koja je ostavila bez daha više stotina posetilaca na planinskoj lepotici.
Naše tržište je prvo na kojem je predstavljen MINI Paceman, prvi Sports activity kupe na svetu u segmentu premijum malih i kompaktnih vozila.
„Verujem da smo svi već navikli da od MINI-ja uvek dobijemo nešto ne samo novo, nego originalno, neoubičajeno i potpuno van klišea. Ako bismo morali da izaberemo reči kojima bismo opisali novi MINI Paceman, mogli bismo da kažemo da je on privlačan, uzbudljiv, iznenađujuć i pre svega veoma podsticajan. Zato smo i odabrali ovu fantastičnu i za automobilsku industriju neobičnu lokaciju za promociju automobila. Verujem da ste uživali i da će se novi MINI Paceman sa jednog od najvećih planinskih vrhova u Srbiji vinuti visoko i ostvariti blistava dostignuća“, izjavila je Marija Tatić, MINI brend menadžer.
MINI Paceman na srpskom tržištu biće dostupan u četiri verzije: MINI Kuper S Paceman, MINI Kuper Paceman, MINI Kuper SD Paceman i MINI Kuper D Paceman.
Zamišljen kao atraktivna fuzija kupea i urbanog vozila, MINI Paceman predstavlja inovativnu kombinaciju sportskog i ekstrovertnog dizajna, namenjenog za zabavnu vožnju, prepoznatljivu kod svih MINI automobila. Na prvi pogled, karakterističan stil MINI brenda evidentan je i kod Paceman-a, ali njegova originalnost nije dovedena u pitanje. Ambijent u kabinskom prostoru je ekskluzivan, a automobil poseduje dvoje vrata, velika vrata prtljažnika i laundž koncept sa dva odvojena sedišta u zadnjem delu.
Dizajn karoserije odiše luksuzom i snažnim emocijama, a istaknute horizontalne linije i snažne zakrivljene površine sa dinamičnim proporcijama karakterističnim za MINI dizajnerski izraz ostavljaju nadmoćni sportski utisak. Snažan motor, sportski i elegantan izgled i moćna građa MINI Paceman-a simbolizuju kombinaciju karting osećaja na putu i veće raznovrsnosti pomoću opcionog pogona na sva četiri točka. U standardnim uslovima na putu, sa pogonom na svim točkovima ima raspodelu do 50 procenata na zadnjoj osovini, dok se u ekstremnim situacijama raspodela vrši i do 100 procenata na zadnjim točkovima.
Tipičnom karting osećaju doprinose izuzetno moćni motori i standardno spušteno sportsko vešanje. Dva benzinska i dva dizel motora se nude od izlaska na tržište, a njihova snaga je u rasponu od 82kW/112ks do 135kW/184ks. Sve varijante imaju šestostepeni manuelni menjač ili šestostepeni automatski menjač kao opciju.
Najmlađi član MINI porodice, namenjen je osobama koje ne vole uobičajene stvari, jednom rečju, ne trpe kliše. Osmišljen je da odgovori zahtevima mladih i aktivnih ljudi u metropolama, koji imaju potrebu za jedinstvenim i harizmatičnim prevozom, koji će se izgledom i namenom jasno razlikovati od uniformisane konkurencije. Tokom dvodnevnog programa, posetioci na Kopaoniku imali su priliku da saznaju sve o novom automobilu i popularnom brendu MINI.
Organizovana je i nagradna igra, a najsrećniji dobitnik dobio je priliku da uživa u sedam dana besplatne vožnje MINI Pacemana.

PR Delta Motors

Download BMW in Ovi Store now.

Autocar video: Najbrži Miniji na svetu - Mini JCW GP vs ZCars Mini Busa

Download BMW in Ovi Store now.