Mini fabrika Oxford obeležila 100. rođendan

Možda se mnogi sada i ne sećaju ali je u prošlosti Velika Britanijam bila druga najveća automobilska industrija u svetu. Nešto od tog nasleđa je isplivalo ovog meseca kako je jedna od preostalih fabrika iz tog doba, koja je i uzdigla britansku industriju, obeležila svoj 100. rođendan.
Taj proizvodni pogon, danas imena MINI fabrika Oxford a starijima poznatija kao British Motor Corporation Cowley fabrika, sada proizvodi do 900 MINI vozila dnevno.
U njoj se sklapa trovratni MINI hatchback, kabriolet, produženi Clubman, dvosedi Coupe i Roadster modeli, kao i razne performantne Cooper verzije. Countryman crossover se proizvodi u Austriji.
Kako je specifičnost svakog britanskog proizvođača automobila da se veže za određeni region ili grad u Velikoj Britaniji, tako je Oxford oduvek bio dom MINI brenda, iako su se u njegovim pogonima tokom vremena sklapali mnogi drugi brendovi, poput MG, Wolseley, Austin, Vanren Plan, Triumph, pa čak i Honda modela. Danas je ona potpuno “MINI”.
Fabrika je sagrađena 1913. godine i prvo je počela sa sklapanjem Morris Minor modele. Od tada je prošla kroz mnoge faze vlasništva, od Jaguara, Leylanda, British Aerospace i Rovera.
Sada je u potpunom vlasništvu BMW-a i zapošljava nekih 3.700 radnika, daleko manje od nekadašnjih 28.000 radnika zaposlenih tokom 60-ih. Do danas je sklopljeno ukupno 2,25 miliona MINIja, doprinoseći ukupnoj brojci od 11,65 miliona automobila koji su proteklih 100 godina napustili Oxford proizvodne pogone.

Izvor: Vrelegume.rs

Download BMW in Ovi Store now.

VIDEO: Bruno Spengler (2012 DTM šampion) i Karim Habib iz BMW Designa o BMW-u 3 Series GT

Download BMW in Ovi Store now.

Špijunski video: BMW 2-series Coupe

Download BMW in Ovi Store now.

Pretvorite kineski Brilliance u BMW za samo 50 evra

Izgleda da zabavne vesti iz Kine počinju da stižu sve bržim tempom, a s obzirom da su svakakvi proizvodi iz te zemlje ionako postali našom svakodnevnicom, zašto se ne zabaviti još jednim primerom beskrupuloznog izigravanja pravila.
Poznato je da kineski proizvođači automobila bez mnogo srama, zaštićeni potpunim nedostatkom iole sređenijih Zakona o zaštiti autorskih prava u svojoj zemlji, kopiraju popularne modele evropskih i ostalih proizvođača automobila.
Posebno neugodni primeri toga su oni koji nastanu kada kineski proizvođač, koji je u joint-venture programu sa nekom zapadnom markom, izvan dogovorenog modelnog programa bukvalno iskopira neki automobil te iste firme. Takav primer smo zabeležili u slučaju Brillianceovog SUV-a V5, koji kopira BMW X1 kao i Baic-ovog BC301Z sa kojim je kopirana Mercedesova B klasa.
Ipak, ako imate kineski automobil, a koji baš i nije direktna kopija nekog zapadnog modela, ne očajavajte. Kinezi su, naime, pripremili komplet plastičnih maski i raznoraznih dodataka koji će vaš Brilliance (inače, ta firma je partner BMW-a u Kini) pretvoriti u BMW. Potrebno je samo kupiti prednju BMW-lookalike masku, komplet logotipova, poklopce točkova, obruč upravljača i pločicu sa imenom modela. A, sve to dobićete za iznos ekvivalentan smešnih 50 evra!
Ideja je, naravno, veoma jasna jer u Kini Brilliance HB30 košta između 9.800 i 15.500 evra, a tamo proizvedeni BMW 523i kreće od 52.900 evra. A ako vam se ne sviđa da vaš "Kinez" izgleda poput BMW-a, tu su i dodaci koji će ga pretvoriti u Lexus ili Mercedes.

Download BMW in Ovi Store now.