BMW proslavlja 25 godina svog V12 motora

BMW slavi 25 godina od kako je kompanija razvila svoj V12 motor. Ovaj motor je originalno predstavljen u okviru 1987 750i modela. Reč je bila o 5.0L jedinici koja je proizvodila 300ks snage i 450Nm obrtnog momenta. Ovaj model je trenutno postao omiljen sa preko 3000 prednarudžbina svojevremeno.
Pored toga što je postao novi statusni simbol, 750i model je bio istovremeno prvi model koji je u sebi imao prvi V12 motor koji je nemačka kompanija proizvela od drugog svetskog rata. Rad na ovom motoru je počeo originalno još 1972. godine kada je kompanija izvela studiju izvodljivosti kombinujući dva šestocilindarska motora sa ciljem kreiranja dvanaestocilindarske jedinice.
Prototip je kompletiran 1974. godine, ali je težio 315kg i bio je suviše težak da se koristi u proizvodnom vozilu. Tokom godina, ovaj motor je evoluirao i postajao snažniji. Do 1994. godine, on je imao zapreminu od 5.4L i razvijao 326ks snage. Osam godina kasnije debitovao je 760i model sa 6.0L V12 motorom koji je razvijao 445ks snage. Trenutno 6.0L V12 motor razvija 544ks snage i 750Nm obrtnog momenta.

Izvor:Moto.rs

Download BMW in Ovi Store now.

BMW M3 Coupe Frozen Limited Edition

BMW je pripremio novo specijalno izdanje modela M3, M3 Coupe Frozen Limited Edition.
Ova specijalna edicija namenjena je američkom tržištu, a kupcima će biti ponuđena limitirana serija od svega 150 primeraka. Isporuka će startovati januara sledeće godine po ceni od 76.395 dolara.
Ograničena seriaj BMW-a M3 će biti dostupna u tri boje Sem Frozen Red, Frozen White i Frozen Blue, ovaj BMW M3 između ostalog karakterišu i gloss black "bubrezi" i bočni otvori za vazduh, krovni panel od ugljeničnih vlakana, mat crne felnei od 19 inča, gloss black izduvne cevi, crna Novillo koža u enterijeru i pločica sa serijskim brojem primerka.
Pod haubom je 4,0 litarski V8 motor 420KS, u paru sa šestostepenim manuelnim menjačem (opciono i sa M DCT transmisijom).
Takođe, auto je niži za 10 mm, a tu su i Electronic Damping Control i revidirani DSC sistem.

Download BMW in Ovi Store now.

VIDEO: Audi S8 vs BMW Alpina B7


Download BMW in Ovi Store now.

ATT-TEC BMW 1 Series M Coupe

BMW serije 1 M Coupe i dalje privlači pažnju tjunera pa je tako i nemački ATT-TEC prikazao svoj program za doradu ove "jedinice."
Sem što je pojačao šestocilindrični motor na 395KS (opciono i na 454 konja), ATT-TEC je za BMW seriju 1 M Coupe predvideo i Evolution Akrapovic titanium izduvni sistem, zatim ADV.1 alu točkove od 20 inča sa Michelin Pilot Super Sport gumama (kompletan set košta 7.760 evra) i modifikovano oslanjanje.
Izvor– Autoblog.rs

Download BMW in Ovi Store now.

Video: BMW M3 CSL, M3 CRT i M3 GTS na stazi

E46 M3 CSL:
E90 M3 CRT:
E92 M3 GTS

Download BMW in Ovi Store now.

BMW Motorrad u Milanu predstavio ekskluzivni model K 1300 S

Na EICMA događaju posvećenom motorciklima u Milanu, BMW Motorrad je predstavila ekskluzivni specijalni model K 1300 S „30 Jahre K-modelle“ sa kojim obeležava trideset godina postojanja BMW Motorrad K serije.
Godine 1983. BMW Motorrad je predstavila K 100, prvi ikada BMW motorcikl koji je opremljen četvorocilindarskim motorom sa vodenim hlađenjem koji je tada karakterisao potpuno drugačiji i kompletno specifični koncept za to vreme.
"Ovaj model je imao po dužini postavljeno kolenasto vratilo i horizontalne postavljene cilindre. Tokom godina ova serija je stekla kultni status. Specijalna edicija koja će biti prikazana na sajmu u Milanu slavi uspešnu priču K serije sa ekstenzivnim opsegom opcija i specijalnom bojom ovog koncepta.

Izvor:Moro.rs

Download BMW in Ovi Store now.