Beograd kao London: Parada 80 "mini morisa" na Balkanskoj Minijadi

Zaljubljenici u “mini moris”, automobil koji je stasao u simbol Velike Britanije, okupili su se danas u Beogradu da pokažu svoje ljubimce na četiri točka i tako uveličaju "Balkansku Minijadu". Jedinstvena manifestacija ove godine okupila je oko 80 vlasnika ovog simpatičnog automobila, a više od polovine učesnika bilo je iz inostranstva.
Džef Ragls, urednik "Mini magazina"
Ispred Skupštine grada jutros je bilo živo - svuda naokolo parkirani “mini morisi” iz Grčke, Slovačke, Engleske, Italije, Finske, Mađarske, Hrvatske, ali i iz raznih gradova naše zemlje.
Raznobojni automobili okupljali su pažnju prolaznika, koji su zastajali da fotografišu maštovite “morise”. Među najzanimljivijim svakako je četverotočkaš iz Aranđelovca koji na svojim vratima nosi najpoznatija lica svetske muzičke scene - "Bitlse".
Mima Prokić pored svog "minija" sa "Bitlsima"
 Tri godine sam sređivao ovaj autić, imam ga 15 godina i jedinstven je na Balkanu po tome što je dvosed i kabriolet. Kao kabriolet prešao je samo 1.000 kilometara, ali čim ga registrujem ići ću njim na putovanja - kaže za “Blic” Mima Prokić, koji je dosad posedovao čak pet “mini morisa”.
Među najmlađim posetiocima "Minijade" sigurno je petogodišnji Svit iz Maribora, koji je sa roditeljima jutros doputovao u Beograd.

Najmanji serijski karavan na svetu
- Imamo kolekciju “mini morisa”, ali ovaj nam je najdraži jer je najmanji napravljen serijski karavan na svetu. Zahvaljujući ovom autu obišli smo celu Evropu, jedne godine smo prešli 32.000 kilometara - priča Gregor Obronek iz Slovenije.
On kaže i da je “mini moris” kuća u malom - u njemu može da se prespava, a ako se izvade zadnja sedišta, tu može i da se kuva.
Najdalje Gregorovo putovanje bilo je do Engleske u kojoj je upoznao i glavnog i odgovornog urednika britanskog “Mini magazina” Džef Raglsa.
Ragls kaže za "Blic" da s devojkom redovno dolazi u Beograd na "Balkansku Minijadu".
- Posedujem sedam “minija”, a ovaj kojim sam doputovao u Beograd je jedan od mlađih - on je ‘89. godište. Svaki put kada dođem ovde napravim reportažu o “Minijadi” u Srbiji, koja posle bude objavljena na pet strana i to je odličan način da se reklamira ova manifestacija van granica vaše zemlje - kaže Ragls.
On je u Beograd doputovao u "mini morisu" koji je nazvao "Brenda" po baki koja mu ga je prodala.
Međunarodni skup, koji okuplja ljubitelje klasičnih Austin Mini automobila, „Balkanska Minijada 2012“  trajaće do 24. juna, a ovogodišnja manifestacija je humanitarnog karaktera.
- Deo prihoda od uplate dnevnih kotizacija koji uplaćuju učesnici skupa iz Srbije biće namenjen pomoći za Dimitrija Stevanovića, dečaka koji je rođen sa jednim od najtežih razvojnih poremećaja – Spinom bifidom - kaže za "Blic" Vladimir Kovačević, predsednik "Mini kluba Srbije".

Roštiljijada i izbor najlepšeg "minija"
Sa platoa mini morisi su krenuli u revijalnu vožnju centrom grada oko , nakon čega su se zaputili na Trošarinu (Avalski put) na kojoj je svaki učesnik skupa za svoj "mini" dobio po 10 litara goriva.
Centralni deo skupa biće organizovan danas popodne na Hajdučkoj česmi, gde je planiran odmor uz roštilj, slikanje i razne igre za učesnike skupa, kao i dodela nagrada za najbolje i najlepše "minije".Mini (bez Morisa)
"Mini" je mali auto kojeg je proizvodila fabrika BMC (British Motor Corporation) i njeni naslednici od 1959-2000. Iako je u Srbiji poznat kao "mini moris", "mini" se zvanično nikada nije tako zvao. Najčešće poznat kao "ostin", klasični ili "rover mini", originalni "mini" je smatran ikonom šezdesetih godina, a njegova rešenja prostornosti dobijene su postavkom točkova na uglove karoserije, koja je omogućavala da se čak 80 odsto površine iskoristi za ljude i prtljag.

Tekst preuzet sa  Blic.rs
 

 

Download BMW in Ovi Store now.