VIDEO : BMW M3 DTM


Više o BMW-u M3 DTM možete pročitati OVDE.

Download BMW in Ovi Store now.

Lexus neće dobiti BMW-ov dizel motor


Toyota i BMW su početkom ovog meseca potpisali sporazum o razmeni motora i hibridne tehnologije kako bi zajednički smanjili troškove razvoja vozila sa niskom emisijom štetnih gasova. Po novom sporazumu, BMW će dostaviti Toyoti 1,6 litrarske i 2,0 litarske četvorocilindrične dizel motore počev od 2014-te.

Mnogi su se zato pitali da li će Toyotin premium brend Lexus, koji se takmiči sa BMW-om, takođe dobiti dizel motore bavarske firme. Odgovor je ipak ne. ''Ugovor sa BMW-om ne podrazumeva snadbevanj eLexsusa BMW-ovim motorima", izjavio je predstavnik Toyote za Evropu, Etienne Plas.

Isti odgovor stigao je i od BMW-ovog direktora za razvoj, Klausa Draegera, koji je izjavio da se neće dogoditi da se BMW dizel motori nađu ispod poklopca motora Lexusa.

Pomenimo i to da je evropska prodaja Lexusa u prvih 11 meseci ove godine dostigla brojku od 24.623 komada, dok je BMW brend isporučio 590.453 automobila u istom periodu. Imajući to u vidu, profesor Ferdinand Dudenhoeffer iz Center Automotive Research (CAR) Univerziteta Duisburg-Essen, izjavio je da zbog Lexusove niske prodaje u Evropi, za Toyotu ima više smisla da pozicionira Lexus kao "inovatorski" brend u Evropi, odnosno da krene u smeru plug-in hibrida odnosno full-hibrida.


U nastavku možete pročitati i PR saopštenje uvoznika Toyote za Srbiju o saradnji Toyote i BMW-a:
"BMW grupacija i Toyota su dogovorili srednjeročnu-dugoročnu saradnju radi istraživanja ekoloških tehnologija. Takođe, BMW grupacija će Toyoti Motor Europe isporučivati 1.6 i 2.0 litarske efikasne dizel motore.

BMW grupacija (BMW) i Toyota Motor Corporation (TMC) su objavili da su potpisali pismo o namerama radi srednjeročene-dugoročne saradnje na novoj generaciji ekoloških tehnologija.

Na osnovu ovog pisma o namerama, dve kompanije su se sporazumele da zajednički obavljaju istraživanja na polju nove generacije litijum-jonskih baterija. Štaviše, oni su se složili da razmotre i druge zajedničke projekte.

Osim toga, Toyota Motor Europe (TME), evropska podružnica TMC, i BMW su potpisali sporazum na osnovu kog će BMW isporučivati TME 1.6 i 2.0 litarske dizel motore, počevši od 2014. godine. Motori će se ugrađivati u određena Toyotina vozila, čija je prodaja planirana za evropsko tržište. Preko ovog ugovora, Toyota planira da proširi svoj asortiman u Evropi, kao i prodaju dizel vozila sa niskom potrošnjom goriva i emisijama CO2.

Najavljujući ovaj sporazum, Norbert Reithofer, predsednik upravnog odbora BMW AG, je rekao: “Toyota je vodeći proizvođač ekoloških tehnologija na masovnom tržištu, dok je BMW grupacija najinovativniji proizvođač premium automobila. Sada smo udružili snage kako bismo dodatno razvili ekološke tehnologije i proširili naše vođstvo u inovacijama u svakom od segmenata. Isporuka naših efikasnih i dinamičnih dizel motora Toyoti predstavlja još jedan važan korak u planiranom proširenju naših prodajnih aktivnosti, kada su u pitanju motori i pogonski agregati.”

Predstavnik TMC, predsednik Akio Toyoda, je rekao: “Sa velikim zadovoljstvom i uzbuđenjem ulazimo u ovu srednjeročnu-dugoročnu saradnju sa BMW-om, kompanijom sa vlastitom kulturom i dugogodišnjom istorijom proizvodnje automobila u Evropi, kompanijom koja pravi automobile koji su zabavni za vožnju. U duhu razvoja automobilske industrije i društva, obe kompanije će udružiti svoje veliko znanje – za početak na polju ekoloških tehnologija – i proizvesti još bolje automobile."

Izvor- AutoBlog.rs

Download BMW in Ovi Store now.