LA Auto Show: BMW i3 i BMW i8 debitovao u stili MI4


Novi BMW i3 i i8 Concept ovih dana su u središtu pažnje na LA Auto Showu. Čisti električni i premium hibrid su glavna atrakcija na BMW-ovom štandu. A kako i ne bi kada je BMW u svrhu promocije pozvao glumicu iz filma Mission Impossible 4, Paulu Patton.
U početku predstavljen kao Vision EfficientDynamics (Vision ED) Concept, super-sportski i8 prošao je kroz dve godine intenzivnog razvoja. Glavna promena je novi 1,5 litarski benzinski motor koji zamenjuje početnu dizel varijantu istog kapaciteta. Motor se nalazi pozadi i spjen je sa menjačem pomoću dvostrukog kvačila.
BMW i8 Concept kombinuje prednosti dva različita pogonska sistema - električni motor i motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Električni motor nije samo dodatni izvor energije, nego ravnopravan partner benziskom motoru. Težina od 1480 kg je ekvivalent snage i težine od 236 KS na 1000 kilograma.
BMW i8 Concept je 4632 mm dug, 1955 mm širok i 1280 mm visok, i možemo ga usporediti sa dimenzijama serije 3 Coupe. Ubrzanje od 0-100 km/h je ispod 5 sekundi, a potrošnja goriva u kombinovanoj vožnji je manja od 3 l/100 km, odnosno prosječna realna potrošnja goriva kreće se između pet i sedam litara.
BMW i3 nudi mesta za četiri odrasla putnika sa savršenom all-round preglednošću, kao i impresivnih 200 litara prtljažnog prostora. 
Plug-in sistem je kompaktan električni motor montiran na zadnju osovinu. Crpi energiju iz baterija i snagu prenosi na zadnje točkove. BMW je za zahtevnije pripremio takozvani REx (Range Extender) paket, koji podrazumeva benzinski motor čiji je zadatak da pokrene generator za proizvodnju struje u trenutku kada se isprazne baterije. Električni motor može generirati 125 kW/170 KS i obrtni moment od 250 Nm. BMW i3 bi trebao do 60 km/h stići za manje od 4 sekunde, a do 100 km/h za manje od 8 sekundi. Punjenje baterija na utičnici od 220 V traje 6 sati, a sa jednim punjenjem se može preći između 130 i 160 km.

Download BMW in Ovi Store now.

Novi BMW M5 prešao Hokenhajm za 1:12.9 minuta


Nemački časopis Sport Auto odvezao je novi BMW M5 F10 na Hokenhajm, kako bi izmerio vreme kruga. Ovaj sportista sa 560KS impresionira svojom dinamikom i pruža impresivno prolazno vreme koje iznosi 1:12.9 minuta.

Prethodna generacija, odnosno BMW M5 E60, isti taj krug je prešla za 1:15.6 minuta, dok je snažna ALPINA B5 BiTurbo bila malo bolja: 1:14.5. Zanimljivo je da je Mercedes CLS 63 AMG tačno jednu sekundu sporiji, 1:13.9. Nešto bolje vreme beleži Porsche Panamera Turbo - 1:13.7.

Od 0 do 100 km/h trebalo mu je 4,1 sek., a na 12,4 sek. brzinomer je već pokazivao 200 km/h. Isti magazin izveštava da je malo razočaran što se tiče potrošnje goriva. Prosečna potrošnja goriva kretala se oko 17,9 litara/100 km.

Pomenimo odmah da je Sport Auto nedavno testirao i ograničeno izdanje BMW M3 CRT. Dok "obični" E90 M3 Sedan prelazi Hokenhajm za 1:14.6 minuta, BMW M3 CRT sa istim gumama je bolji za sekundu, odnosno njegovo vreme iznosi 1:13.6 minuta.

Download BMW in Ovi Store now.

Video: BMW 1 Series i interviju sa Adrian Van Hooydonk-om

Download BMW in Ovi Store now.

BMW X6 Bruiser by CLP Automotive


CLP Automotive je za BMW-ov X6 pripremio novi paket nazvan Bruiser. To je aerodinamički komplet koji prvenstveno za cilj ima da posmatrača ostavi bez daha jer automobilu daje prepoznatljiv i kontraverzan izgled.

U paket spadaju wide body kit i set novih alu felni. To znači da ovaj X6 ima novi prednji branik sa velikim otvorima za vazduh, nove pragove, proširene blatobrane, zadnji branik sa difuzorom, spojler na prtljažniku, bubrege u boji automobila, obrve na prednjim svetlima i Typ Golden Claw alu felne od 23 inča.

Cena CLP-ovog paketa u Nemačkoj iznosi 10.000 evra.

Download BMW in Ovi Store now.

Kelleners Sport nudi povećanje snage za novi BMW-ov N20B20 turbo motor


Kelleners Sport je plasirao modul koji omogućava povećanje snage motora bez promene ili izmene postojećih delova. U isto vreme, plug-and-drive sistem znači da modul može biti instaliran sa vrlo malo truda jer koristi originalne priključke proizvođača.
Što to znači ? Pa da u svakom trenutku možete povećati snagu za nekoliko minuta, a da se pritom ne razumete previše u samu mehaniku. Ova metoda takođ omogućava da se modul lako ukloni u potpunosti, a da pri tome ne ostavi ni trag.
Ovaj modul je trenutno namenjen za BMW-ov novi 2.0 4-cilindarski turbo motor ("N20"), koji je nedavno zamenio šestocilindarski (N52). Modula iz Kelleners Sporta garantuje veći obrtni moment, veću vučnu silu i naravno bolje ubrzanje. Čak, dobijate veću snagu uz manju potrošnju goriva s obzirom na isti stil vožnje.
Najzanimljivija je činjenica da vaš 2.0 četvorocilindarski turbo motor može razviti i do 300 KS. Ovaj modul će zasigurno postati hit na tržištu, pogotovo za BMW F30 328i. U nastavku pogledajte za koje sve motore je dostupan ovaj modul, kao i koliko je povećanje snage.
X1 sDrive20i/xDrive20i, X3 xDrive20i, 520i, Z4 sDrive20i:

X1 xDrive28i, X3 xDrive28i, 528i, Z4 sDrive28i, i nadolazeći F30 328i:

Download BMW in Ovi Store now.

Jeremy Clarkson video: Brutus vs BMW 1 M Coupe

Download BMW in Ovi Store now.

BMW M3 460 CS by A-workx


Nemački tjuner A-workx, poznat   po višegodišnjem iskustvu u Motorsportu, je predstavio poboljšanu verziju BMW-a M3 koji sada nosi ime BMW M3 460 cs.

Ceo projekat pravljenja ovog modela se sastojao iz tri dela, smanjenje težine, povećanje snage i prilagođavanje šasije. Najveće izmene je pretrpeo V8 motor koji u ovom M3 ima 460ks, tj 40 konja više od fabričkog modela.

Težina je smanjena za preko 70 kg, postavljanjem novog keramičkog kočionog sistema, laganim ATS alu felnama, Akrapovič izduvnim sistemom, Recaro sedištima. Sve ovo u kombinaciji sa pojačanim motorom omogućuje da BMW M3 460 CS od 0 do 100 km/h stigne za 4,1 sec., a do 200 km/h za 13,2 sekunde.

Kako bi se poboljšao učinak prilikom kočenja A-workx je izabrao MOV `IT-CER keramički kočioni sistem. Ultra lagani diskovi su napravljeni od high-tech keramičkih materijala, što je dovelo do smanjenja mase za 12 kg. Ipak to smanjenje mase nije smanjilo kvalitet kočenja, pa se ovaj kočioni sistem može nositi sa trkačkim zahtevima.

Kao što sam već napomenuo šasija je razvijena u saradnji sa KW-om, i ona je posebno podešena za zahteve ovog modela. Da se ništa nije prepuštalo slučaju govori i činjenica da je testirana puno puta i test vožnje je obavljao profesionalni vozač trka. Ugrađene su i  ATS Superlight felne koje teže samo 7,9kg. Takođe smanjenju težine doprineo je i Akrapovič Evolution izduvni sistem koji ima poseban katalizator. Ceo sistem je napravljen od titanimjuma i samim tim od fabričkog lakši za 25 kg.

BMW M3 460 CS - cijena paketa:
AKRAPOVIČ Evolution izduvni sistem od titanijuma: 4.160 €  
Workx clubsport vešanje KW: 1.999 €
MOV'IT CER keramički kočioni sistem: 19.235 €  (opciono MOV'IT kočioni sistem za 3.945 € )
Set ATS Superlight felni: 4.202 €
Drexler mehanički diferencijal: 4.000 €
Softversko uklanjanje Vmax limitera, sportska bregasta osovina, karbonski airbox, sportski filter vazduha, montaža, Dyno test.): 8.710 €
RECARO sedišta: 1.584 €
Napomena: Sve cene su bez PDV-a, carine i troškova dostave.

Download BMW in Ovi Store now.