BMW mora da izvozi pirinač ?!


Kako piše Tanjug, nemački BMW je odlučio da iz Argentine izvozi pirinač jer će tako zadovoljiti zahtev Buenos Ajresa i obnoviti isporuke svojih automobila u tu južnoameričku državu.

Argentinske vlasti su ranije obavezali uvoznike da u punoj meri kompenzuju trgovinski deficit izvozom, rekao je finansijski direktor BMW Fridriha Ajhiner.

Prema podacima koncerna, otpremljeni automobili su još početkom 2011. zadržani na carini, pošto je BMW prekršio argentinske propise o uvozu robe proizvedene u inostranstvu.

Takva sudbina zadesila je i automobile marke "mini", koja takođe pripada BMW-u.

Nakon što je rukovodstvo BMW pristalo da iz Argentine izvozi autodelove, kožu, pirinač i druge poljoprivredne proizvode, koncernu je dozvoljeno da ponovo doprema svoje automobile.

Sporazum sa Buenos Ajresom postignut je u oktobru, saopštili su predstavnici nemačkog autogiganta.

Prve isporuke pirinča preko BMW planirane su za 2012. godinu.

Slično uslovljavanje argentinske vlasti su postavile i drugim svetskim automobilskim gigantima.

Kako bi zadržao plasman na argentinskom tržištu, nemački proizvođač sportskih kola i luksuznih terenaca "Porše", izvozi iz Argentine lokalno vino i maslinovo ulje ukupne vrednosti osam miliona dolara.

Kineski koncern "Čeri" je pristao da na svetsko tržište plasira argentinsko voće, južnokorejski "Hjundai" iz Argentine izvozi orahe, a japanski "Micubiši" mineralnu vodu.

Na nova argentinska pravila igre pristalo je 17 proizvođača automobila. U sličnoj situaciji našle su se i kompanije drugih industrijskih sektora, pa tako proizvođač sportske opreme i obuće "Adidas" izvozi iz Argentine nameštaj.

Automobilski koncerni imaju mogućnost da se oslobode izvoza neprofitnih proizvoda iz Argentine, ukolko otvore vlastitu proizvodnju u toj zemlji. BMW, međutim, sada takvu mogućnost ne razmatra i smatra da je susedni Brazil mnogo privlačniji.

Izvor :AutoBlog.rs

Download BMW in Ovi Store now.

VIDEO: Neuspeo pokušaj da digne BMW motor na zadnji točak

Download BMW in Ovi Store now.