Video : Rolls-Royce Phantom u Severnoj Americi

Download BMW in Ovi Store now.

Video : Prvi put snimljen BMW serije 1 GT

Download BMW in Ovi Store now.

BMW namerava da smanji zavisnost od Nemačke


Kako piše Tanjug, najveći svetski proizvođač luksuznih automobila, nemački BMW, želi da smanji zavisnost od Nemačke kao proizvodne baze. Ta kompanija zato preduzima mere kako bi se što više vozila izrađivalo u Kini i SAD.

BMW je 2002. godine oko 70 procenata automobila izrađivao u Nemačkoj, gde se nalazi osam njegovih fabrika, da bi se na kraju 2010. taj procenat smanjio na 62 odsto. Danas je taj odnos na još nižem nivou, na oko 58 procenata, a BMW namerava da smanji proizvodnju u Nemačkoj na 50 odsto u srednjoročnom periodu.

Nemačka će, ipak, ostati glavni oslonac kompanije koja planira da u unapređenje i modernizaciju domaćih pogona uloži dve milijarde evra u ovoj i narednoj godini, ističu analitičari.

Odluka od novim investicijama u periodu 2013-2014. godine će biti doneta uskoro. BMW planira da prodaje dva miliona automobila godišnje do 2020, u odnosu na 1,46 miliona komada minule godine.

Pored ulaganja u domaće pogone, BMW nastoji da poveća kapacitete u fabrikama koje ima u Kini, SAD, Indiji i Rusiji.

BMW, koji očekuje rekordnu prodaju više od 1,5 miliona svojih robnih marki, ove godine je uložio 400 miliona evra u fabriku u Lajpcigu, u okviru priprema za proizvodnju električnog gradskog vozila do 2013.

Neto dobit nemačke kompanije u prošloj godini porasla je na 3,23 milijarde evra. Analitičari su očekivali da će godišnji profit iznositi 2,91 milijardu evra. Prihodi su porasli za 19 odsto na 60,5 milijardi evra.

Autor : Tanjug.rs

Download BMW in Ovi Store now.