Laserski farovi stižu iz BMW-a za par godina

 


U naredne dve ili tri godine poznata nemačka kompanija predstaviće ekonomičnu i snažnu formu osvetljenja. Reč je o laserskim farovima na čijem razvoju radi BMW u saradnji sa japanskom kompanijom Nichia. Ova tehnologija već je spremna za proizvodnju, a trenutno se čeka na njenu pravilnu primenu.

Već smo se susreli sa ovom tehnologijom u okviru i8 superautomobila, ali sada se otvara mogućnost da laserski farovi budu na tržištu pre tog modela.

Lasersko osvetljenje ima brojne prednosti nad LED svetlima. BMW kaže da su laseri 1000 puta svetliji i 100 puta manji od tradicionalnih kvadratnih ćelija koje se koriste u LED tehnologiji. Bez potrebe za tradicionalnim farovima, dizajn i izgled automobila mogao bi se dramatično izmeniti. Druga velika prednost je ekonomičnost; laser je duplo efikasniji od ekvivalentnog LES sistema, a njegov životni vek iznosi 10.000 sati.

Prema BMW-u, laserska svetla nisu opasna jer se svetlosni zraci ne emituju direktno, te neće zaslepljivati vozače koji dolaze iz suprotnog pravca. Zapravo, bela svetlost koju će emitovati nova tehnologija biće prijatna za oko.

 

Izvor : totalcar.rs 

Download BMW in Ovi Store now.

BMW 530d by Hartge


Tjuning kuća Hartage je predstavila svoj novi model nazvan H35d, koji u suštini predstavlja poboljšanu verziju BMW-a 535d F10 koji ima šestocilindrični dizel motor.

H35d ima pojačan motor koji sada ima 354KS i 700 Nm obrtnog momenta, a ubrzanje od 0 do 100 km/h iznosi 5,2sec.

Od serijskog modela se razlikuje još po sportskim oprugama koje su auto spustile za 10m, ima nova kučišta za retrovizora od ugljeničkih vlakana, novi izduvni sistem od nerđajućeg čelika i set novih alu felni od 21 inča.

Download BMW in Ovi Store now.

BMW 1 M Coupe by TVW Car Design


Nemački tjuner TVW Car Design nudi kompletan tjuning paket za BMW-ovu "jedinicu" M Coupe.

Paket je nazvan "Orange Competition"  i sadrži poboljšan 3,0 litarski šestocilindrični motor koji sada ima 420KS i 320 Nm. Maksimalna brzina je  306 km/h.

Pored poboljšanih performansi tu su i cre 20-inčne alu felne, novi izduvni sistem, KW ogibljenje, kožna sportska sedišta, volan sa LED indikatorima BMW Performance-a. Opciono se nudi i crni krov kao i spojler od ugljeničnih vlakana na prtljažniku.  

Download BMW in Ovi Store now.

Prve slike unutrašnjosti BMW-a serije 3 (F30)


U petak, 14. oktobra 2011, BMW će predstaviti najnoviju generaciju serije 3. Uoči svetske premijere, stigle su nam nove špijunske fotografije, za razliku od svih prošlih ove nam dočaravaju izgleda unutrašnjosti automobila.

Kao što smo i očekivali, unutrašnjost prati dizajnerski stil predstavljen sa novom serijom 5, a deo je preuzet i sa nedavno predstavljene BMW serije 1 (F20) Hatchback. Prvo što se ističe je LCD ekran.

BMW je redizajnirao kokpit tako da je prilagođeniji vozaču, stvarajući dublju vezu između vozača i kola. Instrument tabla, kontrole i Black-panel instrument ploča koja je prvi put korišćena u BMW-u serije 7 (F01), BMW-u 5 Gran Turismo te novoj seriji 1 (F20), sada je primjenjena i na seriju 3.  

Download BMW in Ovi Store now.