BMW Z4 sDrive 23i Flame Edition za Kineze


Nakon nekoliko specijalnih edicija modela M3, BMW je sada na kineskom tržištu ponudio i novo ograničeno izdanje modela Z4.

To je Z4 sDrive23i Flame Edition koji se ističe upadljivim žutim eksterijerom (i deo enterijera je u istoj boji), kao i sedištima sa alkantarom i kožom (prošivena su i žutim koncem).

Za pogon se brine 2,5 litarski šestocilindrični benzinski motor sa 204KS, dovoljno da ovaj "Bavarac" do stotke stigne za 7,3 sekunde.

Izvor- Autoblog.rs

Download BMW in Ovi Store now.

BMW-ove mračne tajne iz doba Trećeg rajha


Porodica Kvant, najveći akcionar BMW-a, priznala je da je za vreme Drugog svetskog rata u njenim fabrikama prinudno radilo 50.000 logoraša.

Nakon "Huga Bosa" i dinastija koja stoji iza BMW-a prekinula je višedecenijsko ćutanje o vezama kompanije sa nacističkim režimom, priznavši da su u njenim fabrikama logoraši bili na prinudnom radu. Porodica Kvant priznala je i da je tokom rata profitirala od "arijanizacije" jevrejskih firmi.

Porodica Kvant postala je najveći akcionar BMW-a posle Drugog svetskog rata, i kompaniju je dovela do prestižne pozicije jednog od najcenjenijih svetskih brendova, a sada je pokrenula projekat čiji je cilj bio da istraži aktivnosti kompanije u doba nacizma.

Istraživanje je bilo zasnovano na dokumentaciji kompanije iz godina Trećeg rajha, a rezultati su pokazali duboku povezanost Gintera Kvanta (na slici), koji je tada bio glava porodice, i njegovog sina Herberta sa Hitlerovim režimom, piše "Telegraf" (Telegraph).

"Kvantovi su neraskidivo povezani sa zločinima nacista", zaključio je Joakim Šoltišek, istoričar iz Bona koji je proučio građu. "Ginter Kvant bio je deo tog režima."

Izveštaj na 1.200 strana pruža uvid u detalje funkcionisanja fabrike u kojoj je za vreme Drugog svetskog rata na prinudnom radu na izradi oružja bilo oko 50.000 logoraša, a na stotine njih umrlo je zbog nehumanih uslova ili je bilo pogubljeno.

Otkriveno je, takođe, da je porodica imala koristi i od preuzimanja imovine koju su nacisti oduzeli od desetina jevrejskih porodica.

Gabrijel Kvant, unuk Gintera Kvanta, izjavio je povodom rezultata istraživanja da priznaje da je njegova porodica "grešila pokušavajući da zataška istinu toliko dugo".

Izvor : Mondo.rs

Download BMW in Ovi Store now.

Serijski BMW 5 ActiveHybrid


BMW je hibridnu varijantu nove serije 5 u formi koncept vozila predstavio još na prošlogodišnjem Salonu automobila u Ženevi, a sada su objavljeni podaci i slike definitivnog, serijskog modela.

Hibridna "petica" sa Bluewater metalik bojom kombinuje TwinPower Turbo 3,0 litarski šestocilindrični benzinski motor od 225 kW/306KS i 400 Nm, elektromotor sa 40 kW/55KS i 210 Nm, litijum-jonske baterije i osmostepeni automatski menjač. Moguća je i vožnja samo na elektro pogon, a tada auto može da pređe do 4 kilometra (pri prosečnoj brzini od 35 km/h).

Po fabričkim podacima, BMW 5 ActiveHybrid roši 6,4 litra goriva na 100 km, emituje 149 grama CO2 po kilometru, može do maksimalnih 250 km/h, a do 100 km/h ubrzava za 5,9 sekundi.

U paketu su i Dynamic Damper Control, Dynamic Stability Control (DSC) system, Dynamic Traction Control (DTC), ABS, Cornering Brake Control (CBC), Dynamic Brake Control (DBC), Brake Assist, BMW ConnectedDrive system, Park Distance Control, adaptivna prednja svetla, BMW Parking Assistant, Lane Change Warning, Lane Departure Warning, BMW Night Vision, BMW Head-Up Display...

Izvor– Autoblog.rs

Download BMW in Ovi Store now.